Gouden munten verkopen? Laat ons eerst de waarde vaststellen! Gouden munten komen namelijk in twee varianten. Beleggingsgoud en verzamelgoud. Deze twee termen worden op deze pagina voorzien van een goede uitleg. Vervolgens leggen we ook uit hoe het komt dat we doorgaans hoger dan anderen organisaties kunnen bieden op beleggingsgoud en verzamelgoud. Belangrijk is om te snappen wat het verschil tussen de twee te maken met de tot stand koming van de waarde en prijs van de munten, welke kunnen verschillen.

Verschil tussen beleggings- en verzamelgoud

Beleggingsgoud volgt de koers, terwijl verzamelgoud een meerwaarde heeft door oa het historische belang, de oplage, eventuele zogeheten slagfouten.

Een goed voorbeeld is de Krugerrand. Een gouden Zuid-Afrikaanse munt die zijn naam te danken heeft aan de voormalige president (Paul Kruger) en de naam van de Zuid-Afrikaanse valuta (Rand). Deze munt heeft een opvallend roodachtige gloed, wat komt door het gebruik van koper in de munt, bestaat voor ruim 91% uit goud. Er bestaan, los van de variaties hierop, ruim 45 miljoen exemplaren. Dit zijn er zoveel dat het geen ‘speciale’ munt is. De waarde van de munt wordt dat ook bepaald door de hoeveelheid goud in de munt en de koers die bepaald hoeveel een gram goud waard is. Beleggingsgoud heeft zijn naam dan gekregen door het feit dat de prijs van het goud gekoppeld is aan de koers en daarmee belegd kan worden. De goudkoers wisselt per keer en hieronder ziet u de goudkoers en de prijs die daarbij hoort.

Verzamelgoud is goud die door verzamelaars gezocht wordt vanwege de schaarsheid en historische waarde.

Een goed voorbeeld van een Nederlandse verzamelmunt is de Nederlandse Gouden Dukaat. Deze komt in veel variaties. Zo werd deze munt voorzien van het teken van de Muntmeester (de hoogste functie van de Munt; de instelling waar munten geslagen werden). Het teken werd soms naar willekeur of referentie naar een familiewapen gekozen. De Muntmeester die dat bepaalde, deed dat op verschillende uiteenlopende gronden. Juist omdat dit zo verschilt, zijn er mensen die ze nu verzamelen. De munt weegt doorgaans 3,46 gram (ivm slijtage kan dit wat verschillen) en heeft een goudpercentage van 98,6% (de rest is koper). Kijkend naar de goudkoers op 18 oktober 2019 was deze €42,99 per gram. Dit betekent dat een Gouden Dukaat op de koers een waarde had van €146,66. Op de foto hieronder is alleen te zien dat de munt op 18 okt 2019 verkocht is via MPO voor een totaalprijs van €550. Hierbij komen nog wel 23% veilingkosten, waardoor de totaalprijs uitkwam op €676,50. Een verzamelmunt wordt dus voor een veelvoud van de goudkoers verkocht.

Overigens zijn er ook mensen die beleggings gouden munten verzamelen. Een verzameling Krugerranden in verschillende jaren komt voor. Alleen wordt er op moment van verkoop alleen gekeken naar de goudkoers. Het onderscheid wordt dus echt gemaakt wanneer het gaat om de waarde en prijsbepaling.

Heb ik beleggings- of verzamelgoud?

Op deze vraag kunnen we op voorhand helaas geen antwoord geven. Dit kan het snelst als u ons een foto stuurt via Whatsapp of op afspraak langskomt. We kijken dan graag naar uw munten en bepalen dan de waarde.

Hoe kunnen jullie meer dan anderen bieden als ik mijn gouden munten wil verkopen?

De grotere instanties in Nederland, zoals het Goudwisselkantoor of juweliers hebben te maken met hoge vaste lasten. Zo hebben ze personeel die hun brood moeten verdienen, de huur van hun panden, hoge verzekeringskosten, marketing, etc. Om de worden van een oud juwelier te herhalen: “als ik in een uur geen €50 kan verdienen, begin ik er niet aan”. De Vetten & Govers taxaties hebben het geluk dat ze bijna allemaal deze kosten niet hebben. We maken vrijblijvend gebruik van een pand van een bedrijf van dhr. Govers. Daarnaast is dit bedrijf ontstaan doordat we onze hobby bedrijven. We taxeren daarom gratis (we vinden het oprecht leuk) en sluiten op een aantal tijdstippen per week de deuren, zodat we onze reguliere werk in het onderwijs kunnen uitvoeren. Ook worden sommige munten opgenomen in onze eigen verzameling en zijn we daarom bereid om er daarom mee voor te betalen.

Ik wil niet mijn gouden munten verkopen, maar laten taxeren.

Dat kan! We geven ook taxaties waarbij geen verplichting zit dat u het moet verkopen. Eventueel kunnen we u helpen bij de verkoop. Zo kunnen verzamelwaardige munten veel beter verkocht worden bij het veilinghuis en beleggingsmunten bij andere kanalen, zoals smelterijen. Ons netwerk kan u hierbij helpen zodat u het hoogste waar uit uw goed haalt. Let wel dat we bij taxaties aan huis, voorrijkosten rekenen.

Voorrijkosten zijn als volgt:

  • Een munten taxatie bij ons op kantoor is gratis (muv van bovenstaande situatie of waardebepalingen voor de verzekeraars).
  • Binnen Zuid Holland is het €0,35 per km met een starttarief van €17,50.
  • De aangrenzende provincies bedragen €0,35 per km met een starttarief van €50.
  • De provincies daarbuiten gaan tegen een tarief van €0,35 per km met een starttarief van €150.

Dit doen we omdat we bezine- en onderhoudskosten maken en we onze tijd ook waardevol vinden. Als je dit zou vergelijk met andere organisaties zijn we hier erg onderscheidend. Deze starten veelal pas vanaf €225.

En jullie verdienen er niks aan?

Deze vraag krijgen we vaak. “Waar doen jullie het dan voor?”. Eerlijkheid staat bij ons voorop, dus vertellen we dit u graag.

We hebben een bijzonder groot netwerk; van particulieren landkaart verzamelaars tot internationale veilinghuizen. Op basis van uw verzameling kunnen wij adviseren waar u uw verzameling het beste kwijt kan.

Wij verdienen op de kant van de koper. Deze mensen of organisaties nemen uw verzameling over of veilen het voor u. Omdat wij hierin bemiddeld hebben krijgen wij van de koper een percentage. Dit betekent dat wij er ook bij gebaat zijn om uw verzameling tegen zo een hoog mogelijke waarde van eigenaar te laten wisselen. Daar zit onze meerwaarde. Wij kunnen deze partij voor u vinden en hierin bemiddelen.

Direct een afspraak maken voor gouden munten verkopen?

Wilt u weten wat de waarde is van uw munten? Wilt u het hoogst haalbare krijgen voor uw verzameling? De Vetten & Govers taxeert en adviseert gratis. Neem direct vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak!